Pages

28 Ağustos 2014 Perşembe

Trileçe Tatlısı (Balkan Tatlısı)

Dün tattığım muhteşem bir lezzeti sizinle paylaşmak istedim .Balkan Tatlısı deniyor. Trileçe ne demek diye araştırdım. Üç sütlü anlamına geliyormuş. Yapımında manda , keçi ve inek sütü kullanılıyormuş. Şimdilik biz tam yağlı süt ve krema kullanalım.

Malzemeler:

Keki için:

4 yumurta
4 yemek kaşığı şeker
4 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı irmik
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için:

3 su bardağı süt
1 su bardağı şeker
2 paket krema


Karamel için:

1 kaşık tereyağı
2 su bardağı şeker
1 su bardağı süt

Yapılışı:

Yumurtaların beyazını ayırıp 1 fiske tuzla köpürtün .Ayrı bir kapta yumurta sarısıyla şekeri çırpın. Sonra sırasıyla bütün malzemeleri çırparak karıştırın. Yağlanmış fırın tepsisine karışımı dökün.Önceden 170 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.


Kekimiz pişerken karamelimizi hazırlayalım.Evde yapmak istemeyenler hazır karamel , frambuaz yada çikolata sosu kullanabilirler. Ben evde yapmayı tercih ettim. İlk kez yapmama rağmen harika oldu. Daha önce etimekli pasta için yapıyordum ama bu kez daha akışkan ve daha çok yapmam gerekiyordu.

Tavaya 1 kaşık tereyağını koyun.Eridikten sonra şekeri ekleyin. Kısık ateşte karıştıra karıştıra pişirin. Rengi değişince , bal rengini alınca, 1 bardak sütü ilave edin. İçinde topaklanan şekerler yavaş yavaş eriyecektir. Telaşlanmayın. Biraz sabır istiyor. İstediğiniz koyuluğa gelince ocağı kapatın.Ancak karıştırmaya devam edin .Tavanın sıcaklığıyla kıvamı koyulaşabilir.


Kekin şerbeti çekebilmesi için çatalla deliyoruz. Şerbeti için sütü, şekeri ve 2 paket kremayı karıştırıp kekimiz ılıdıktan sonra kekin üzerine döküyoruz. En son karameli yayıp buzdolabında bir kaç saat bekletiyoruz. Trileçemiz hazır. Dondurmayla servis yapabilirsiniz. Afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder