Blogger tarafından desteklenmektedir.

İzleyİcİler

24 Ağustos 2014 Pazar

Beklediğime değdi. Nihayet dün ekmeğimi yaptım. Doğrusu ben bile bu kadarını beklemiyordum. Ekşi mayamın oluşumunu on gün bekledikten sonra ekmeğimin mayalanmasını 8 saat beklemek oldukça zordu. Ama değdi. Ekmek fırından çıktıktan sonra o ilk parçayı yerken oğlumun yüz ifadesi her şeyi anlatıyordu. Şimdi rahatlıkla tarifimi paylaşabilirim.

Malzemeler:

1 su bardağı ekşi maya (tarif için)
1,5 su bardağı tam buğday unu
1,5 su bardağı beyaz un
2 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:


Verilen malzemeyi bir kapta karıştırın. Yaklaşık 10 dakika yoğurun. Elinize yapışmayacak kıvama gelsin.  Sonra 10 dakika dinlendirip tekrar yoğurun. 2 saat kadar üzeri örtülü şekilde dinlendirin.


Temiz bir bezin üzerini unlayarak dinlenen hamuru bezin üzerine alın. Ekmek şekli verin. Ben baton kalıp kullandım. Burada da üstü kapalı olarak 2 saat kadar dinlendirin.


Fırın kağıdını elinizle top haline getirerek buruşturun. Böylece ekmeğimizde boşluk kalmayacak ve ekmek düzgün çıkacak.


Hamuru dikkatlice baton kalıba yerleştirin. Üzerini streçle kaplayın. Bu şekilde 6 saat kadar oda sıcaklığında ya da fırının içinde bekletin. Toplamda 8 saat yetiyor. Tadına bakıp ekşiliğine karar verebilirsiniz. Daha ekşi olsun diyenler daha çok bekletebilir. Zaman içerisinde kendi yöntemlerinizi geliştirirsiniz.

Hamurumuz istenilen kıvama gelince fırını en yüksek derecede 15 dakika ısıtıyoruz. Fırına ısıya dayanıklı bir kap içerisinde sıcak su koyarsanız ekmeğinizin dışı çok sert olmaz.Hamurun üzerini keskin bir bıçak ya da jilet yardımıyla çiziyoruz. Kalıbı fırında 15 dakika yüksek ısıda sonraki 15 dakika 200 derecede pişiriyoruz. Fırından çıkarınca bir beze sararsanız ekmek yumuşar. Hemen dilimlemeyin. Biraz soğumasını bekleyin. Ekmek içini çeksin. Sonra mı? Valla ona siz karar verin :)


0 yorum:

Yorum Gönder

NurluTarif Facebook

Çok Tıklananlar

Bugün ne pişirsem diye düşünmekten yorulduysan ve tutmayan çalıntı tariflerden bıktıysan bu sayfa tam sana göre. Tariflerimizin hepsi denenmiştir.

TARİF GÖNDER

Beğendiğiniz tariflerinizi resimleriyle birlikte nurlutarif@gmail.com adresine isminizi belirterek gönderin, sayfamızda yayınlayalım.