Blogger tarafından desteklenmektedir.
Türlerİne Göre
- Ana Yemekler
- Atıştırmalık
- Balık
- Bitki Çayları
- Çorbalar
- Ekşi Maya
- Et Yemekleri
- Faydalı Bitkiler
- Hamur İşleri
- İçecekler
- Kahvaltılık Tarifler
- Kış Hazırlıkları
- Kızartmalar
- Konserveler
- Kurabiyeler
- Makarnalar
- Meyveler
- Mezeler
- Pilavlar
- Pratik Tarifler
- Reçeller
- Salatalar
- Sütlü tatlılar
- Tatlılar
- Tavuk Yemekleri
- Turşular
- Yöresel Tarifler
- Zeytinyağlılar
ARŞİV
-
2015
(
44
)
- Aralık ( 1 )
- Kasım ( 1 )
- Ekim ( 1 )
- Ağustos ( 2 )
- Temmuz ( 4 )
- Haziran ( 1 )
- Mayıs ( 2 )
- Nisan ( 7 )
- Mart ( 18 )
- Şubat ( 3 )
- Ocak ( 4 )
-
2014
(
92
)
- Aralık ( 5 )
- Kasım ( 9 )
- Ekim ( 24 )
- Eylül ( 21 )
-
Ağustos
(
33
)
- Akdeniz Ekmeği
- Avakado Salatası
- Sosisli Spagetti
- Ananaslı Granita
- Havuçlu Kek
- İnegöl Köfte
- Trileçe Tatlısı (Balkan Tatlısı)
- Soğan Halkaları
- Havuç Topları
- Baton Ekmek
- Ekşi Maya
- Un Helvası
- Etimek Tatlısı
- Deniz Börülcesi Salatası
- Kereviz Salatası
- Mercimek Çorbası
- Havuçlu Patates Çanağı
- Havuç Tarator
- Patlıcan Salatası
- Su Böreği
- Etli Ekmek
- Patatesli Kek
- Patates Salatası
- Çiğ Kısır
- Havuçlu Muhallebili Kek
- Patlıcanlı kürdan kebabı
- Körili tavuk
- Vişne reçeli
- Şeftali konservesi
- Oklavadan Çekme
- Aşure
- Gözleme Tarifi
- Batırık Tarifi
İzleyİcİler
23 Ağustos 2014 Cumartesi
Cumartesi, Ağustos 23, 2014
| | Kaydı Düzenle
Uzun zamandır düşündüğüm ama uygulamakta epey geciktiğim bir tarifi paylaşmak istiyorum sizinle. Yolu köyden geçen herkes orada yapılan köy ekmeklerinin kokusunu hatırlar. Mis gibi kokar köy ekmeği ve nerede yapıldığını o kokuyu izleyerek bulursunuz.Yanında bir de tereyağı ve tulum peyniri varsa ...
Yaklaşık 15 gün önce ben de ekşi mayamı evde yapmak üzere işe koyuldum. Önce malzemelerimi aldım. Sonra gidip demir döküm bir tencere aldım. İnternette ekşi maya yapımı ile ilgili ne kadar yazı varsa hemen hemen hepsini okudum. (Devletşah'ın tarifi bana daha mantıklı geldi) Başaramama ihtimali de beni bir hayli korkutuyordu çünkü çocuklara yeni bir dalga malzemesi vermiş olacaktım. İlk denemem başarısız oldu tabii ki. Şükran'ı çöpe attık.(ilk mayamızın adı)
İkinci denememde daha dikkatliydim. İlkinde yaptığım hataları yapmadım.6. günün sonunda mayam oldu ya da bana öyle geldi. Belki sabırsız oluşumdan. Hemen ekmeğimi mayaladım. Akşamı bekliyorum pişirebilmek için.
Şimdi denemek isteyenler için malzeme ve püf noktalarını veriyorum.
- Öncelikle temiz bir cam kavanoz
- Tahta kaşık (karıştırmak ve ölçmek için)
- İçme suyu (çeşme suyu kullanmayın)
- Un ve suyu ekledikten sonra kavanozun kenarlarında hamur kalıntısı bırakmayın, küflenir.
- Mayayı hep aynı saatte besleyin. Uyuduğunuz ve uyandığınız saate göre ayarlayın.
- Evinizi çok fazla çamaşır suyuyla temizliyorsanız var olduğunu düşündüğümüz faydalı bakterileri öldürmüşsünüz demektir. Sonuç alamayabilirsiniz.
1. GÜN: Sabah 9.00
- 1 çorba kaşığı tam buğday unu
- 1 çorba kaşığı içme suyu
1.GÜN: Akşam 9.00
- 1 çorba kaşığı tam buğday unu
- 1 çorba kaşığı içme suyu
2. GÜN: Sabah 9.00
- 1 çorba kaşığı tam buğday unu
- 1 çorba kaşığı içme suyu
2. GÜN: Akşam 9.00
- 1 çorba kaşığı tam buğday unu
- 1 çorba kaşığı içme suyu
3.GÜN: Sabah 9.00
- Yarım su bardağı tam buğday unu
- Yarım su bardağı içme suyu
Artık günde 1 kere besliyoruz. Akşam beslemeyeceğim. Sadece şöyle bir karıştırıp peçeteyle örtüyorum.
- Yarım su bardağı tam buğday unu
- Yarım su bardağı içme suyu
5. GÜN: Sabah 9.00
*Yarım su bardağı tam buğday unu
*Yarım su bardağı içme suyu
Mayamı besledikten sonra kavanoza işaret koyuyorum. Ekmek yapmaya hazır olup olmadığına bakacağım.
Sabah 11.00
Seviyede değişiklik yok. Üzerine su birikmiş. Suyu süzüp içinden 1 çay kaşığı alıyorum. Su testi yapıyorum. 1 su bardağı suyun içine 1 çay kaşığı maya koyuyorum. Dibine çöktü. Demek ki hazır değil. Hazır olsaydı suyun yüzeyinde kalacaktı. Kapağını örtüp köşesine kaldırıyorum.
6.GÜN: Sabah 9.00
*Yarım su bardağı tam buğday unu
*Yarım su bardağı içme suyu
Sabah baktığımda seviyenin işaretin altına düştüğünü gördüm. Bu, içeride çok bakteri, az yemek olduğunun göstergesiymiş. İçinden 1 su bardağı mayayı alıp lavaboya döktüm. Tekrar besleyip kavanozun kapağını kapattım. Akşamı bekleyeceğim. Sabrım taşıyor artık
Akşam 9.00
*Yarım su bardağı tam buğday unu
*Yarım su bardağı içme suyu
Döne göz göz olmuş. Su testi yapıyorum. Yine çöktü. Ama artık bekleyemeyeceğim. İçinden 1 bardak alıp hamurumu mayaladım. Aldığımın yerine de yarım bardak un ve yarım bardak suyu ekleyip şöyle bir karıştırdım. Kapağını kapattım, yerine koydum. Bundan sonra günde bir defa besleyeceğim. Her beslemeden önce içinden 1 bardağı ayırmak gerekiyor. Bunu ister çöpe atın, isterseniz ekmek yapın. Maya ile yapılan bütün pasta ve börekleri yapabilirsiniz. Eşe dosta verebilirsiniz.
40 gün bu şekilde devam edip sonra buzdolabına kaldıracağım. Buzdolabında haftada bir beslemek yetiyormuş.
Sizler de denerseniz görüş ve sorularınızı bekliyorum. Ekmek tarifimi de yarın vereceğim.Tabii olduysa... O zamana kadar sevgiyle kalın...
Ekşi maya nasıl yapılır ? Ekşi maya tarifi Ekmek nasıl yapılır ? Ekmek tarifi
Etiketler:Ekşi Maya,Hamur İşleri
Kaydol:
Kayıt Yorumları
(Atom)
NurluTarif Facebook
Çok Tıklananlar
Bugün ne pişirsem diye düşünmekten yorulduysan ve tutmayan çalıntı tariflerden bıktıysan bu sayfa tam sana göre. Tariflerimizin hepsi denenmiştir.
-
Malzemeler: 1 çorba kaşığı tereyağı 1 bardak irmik 1,5 bardak toz şeker 2 bardak sıcak su Dolmalık fıstık
-
Malzemeler : 1 paket makarna (Ben peynirli tortilla kullandım) 1 paket mantar (400 gr) 1 küçük soğan 2 diş sarımsak 1 adet yeşil b...
-
Kara buğday protein açısından oldukça zengin bir besin kaynağı. Bu konuda birçok yazı okudum. Faydaları saymakla bitmiyor. Merak edenler...
-
Malzemeler : 750 gr karides 2 çorba kaşığı tereyağı 2 çorba kaşığı zeytinyağı 2 diş sarımsak Tuz Pul biber
-
Dün tattığım muhteşem bir lezzeti sizinle paylaşmak istedim .Balkan Tatlısı deniyor. Trileçe ne demek diye araştırdım. Üç sütlü anlamına g...
-
Uzun zamandır düşündüğüm ama uygulamakta epey geciktiğim bir tarifi paylaşmak istiyorum sizinle. Yolu köyden geçen herkes orada y...
-
ÜÇ RENKLİ ÜÇ FARKLI LEZZET Keki için: 2 yumurta 1 çay bardağı toz şeker 1 çorba kaşığı kakao Yarım çay bardağı süt 1 su bardağı u...
-
Malzemeler: 1 litre süt 2 fincan un 1 su bardağı toz şeker 125 gr margarin 1 çay kaşığı damla sakızı
-
Malzemeler : 1 kg temizlenmiş bal kabağı 1 su bardağı toz şeker 2 adet karanfil
-
Yapılışı çok kolay özellikle çocukların seveceği bir makarnayı sizlerle paylaşıyorum. Tarif Reyhan'dan. Biz çok sevdik. Eline sağlık ...
TARİF GÖNDER
Beğendiğiniz tariflerinizi resimleriyle birlikte nurlutarif@gmail.com adresine isminizi belirterek gönderin, sayfamızda yayınlayalım.
0 yorum:
Yorum Gönder